Élesztőkert Blog

admin
május 25, 2021
w

Petrezselyemzöldről

Fűszer, Kétéves, Petrezselyem, Zöldség

Felhasználás

A Földközi-tenger vidékén és Dél-Európában őshonos rukkola Marokkó partvidékén, Portugáliától Törökországig vadon megterem. Galenus ókori görög orvos úgy vélte, a rukkola „száraz és forró érzetet kelt”, nem fogyasztható önmagában. Ezért javasolta, hogy kövér porcsinnal (vadsalátával), vagy más, hűsítő hatású salátával keverten illesszük étrendünkbe.

A rukkolának magas a vitamin- (A, B2, B5, C és K), valamint ásványianyag (kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, mangán, szilícium) tartalma. Szabályozza a vér koleszterin-, és cukorszintjét. Várandós anyáknál mérsékli a rosszullét tüneteit.

A rukkola íze hasonlít a borshoz, a mustárhoz, másik neve a borsmustár innen származik. Megfigyelések szerint a kisebb levelek íze enyhébb, a nagyobbak csípősebbek. Leggyakrabban más salátákkal vegyítve fogyasztjuk. Feldobja a szendvicset. Illik csirkéhez, halhoz; burgonyás, tojásos, paradicsomos fogásokhoz.

Termesztése

Amennyiben a petrezselymet a zöldjéért vetjük, nyugodtan lehet sűrűbben vetni. Legfontosabb amire figyelnünk kell, hogy a vetés után a magok kikelése hosszú ideig tart, és folyamatosan nedvesen kell tartani őket még nyáron is, de így egész évben vethetjük.

Se nem évelő, se nem egynyári: a petrezselyem a kétéves növény, amely azt jelenti, hogy első évben a lombja és a gyökere fejlődik, a másodikban pedig magszárat fejleszt ernyős virágzattal – így egész évben friss és finom alapanyaggal láthat el bennünket.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

admin

Blogunkon, a bejegyzésekhez tartozó képeket a kertünkben és konyhánkban készítettük, ezzel szeretnénk inspirálni vevőinket a zöldségeink minél szélesebb körű felhasználására.

Kategóriák

Legfrissebb

Rukkoláról

Rukkoláról

A Földközi-tenger vidékén és Dél-Európában őshonos rukkola Marokkó partvidékén, Portugáliától Törökországig vadon megterem. Galenus ókori görög orvos úgy vélte, a rukkola „száraz és forró érzetet kelt”, nem fogyasztható önmagában. Ezért javasolta, hogy kövér porcsinnal (vadsalátával), vagy más, hűsítő hatású salátával keverten illesszük étrendünkbe.
A rukkolának magas a vitamin- (A, B2, B5, C és K), valamint ásványianyag (kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, mangán, szilícium) tartalma. Szabályozza a vér koleszterin-, és cukorszintjét. Várandós anyáknál mérsékli a rosszullét tüneteit.
A rukkola íze hasonlít a borséhoz, a mustáréhoz. Megfigyelések szerint a kisebb levelek íze enyhébb, a nagyobbak csípősebbek.
Leggyakrabban más salátákkal vegyítve fogyasztjuk. Feldobja a szendvicset. Illik csirkéhez, halhoz; burgonyás, tojásos, paradicsomos fogásokhoz.
A rukkolának, több típusa van, az évelő rukkola más néven vadrukkola, amelynek erőteljesebb íze és vékonyabb levele van. Ez a típus kikelés után folyamatosan vágható. A másik az egyéves típus melyet minden évben, tapasztalataim szerint nyár végén – ősz elején érdemes vetni, így télen a kemény fagyokig majd márciustól-május végéig van friss rukkolánk, amíg fel nem magzik és meg nem szárad.

What Should I Put Under My Raised Garden Beds?

What Should I Put Under My Raised Garden Beds?

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not...

Cimkék

Galériából